Timo Basten

 

 

“My life story and rocky road”

Wie is Timo Basten?

En waarom ik geen ‘uitzondering op regel’ ben

 

Ik ben geboren en getogen in Gendt, een klein dorp tussen Arnhem en Nijmegen.
Sinds 2014 woon ik samen met mijn vrouw Julia en twee kinderen Djessie en Dean in Schagen.

Defensie
In 2002 ben ik bij Defensie gaan werken bij de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen.
Ik zat hier bij de 11e Charlie ‘Tijger’ Compagnie, vandaar ook de naam “Tiger Mentality” als eerbetoon aan mijn compagnie en de rode kleur in mijn logo vanwege de rode baret evenals de kleur rood van de brandweer waar ik nu werk. In deze periode heb ik geleerd mijn grenzen op te zoeken en te verleggen.
Daardoor ben ik mezelf tegengekomen en heb ik geleerd dat je meer kan dan je denkt. Zowel lichamelijk als mentaal ben ik gegroeid in deze mooie periode bij defensie.
In 2004 ben ik op uitzending geweest naar Irak en ben daarna nog een tijd korporaal geweest. Ik hielp toen met het opleiden van de “nieuwe jongens”.

Brandweer
Ruim een jaar na mijn uitzending in Irak heb ik Defensie verlaten in 2006 en ben ik gaan werken bij Brandweer Amsterdam als beroeps brandweerman in 2007.
Hier ben ik kazerne instructeur en Fire Fit instructeur (sportinstructeur). In dit werk is samenwerken en het hebben van een goede conditie erg belangrijk. Mijn gedrevenheid en motivatie komt goed van pas tijdens mijn werkzaamheden. Graag wil ik mijn verworven kennis delen met anderen. Door het geven van diverse functionele sportlessen houd ik mezelf en mijn directe collega’s fit. Diverse collega’s begeleid ik tijdens ademsessies en koude baden. Ik ben van mening dat hierdoor onze weerbaarheid beter word en onze mindset sterker. Even geen stoere brandweerman zijn, maar ademen, de kou accepteren en mediteren. Ook ben ik een initiatief gestart met collega’s om andere collega’s te helpen met hetzelfde concept als dat van mijn bedrijf. Het 1-2-3-4 Principe, omdat dit zo goed werkt.

De Donkere Kant
Dat ik nu dit pad bewandel en de kennis die ik heb wil delen, komt voornamelijk door zelfreflectie.
Ik moest met mezelf aan de slag nadat ik een hele tijd niet heb geluisterd naar de signalen van mijn lichaam. Ik bleef maar rennen in het leven en deadlines opleggen aan mezelf. Alle valkuilen die er waren stapte ik in en vaak had ik het nog niet door. Niet willen voelen hoe het nu echt met mij ging, mezelf maar verdoven met alcohol. Mezelf overschreeuwen, de clown willen zijn, alles weglachen of wegdrinken. Dit was gedoomd tot falen en dat gebeurde ook.

In 2018 heb ik mijn eerdere bedrijf moeten beëindigen, omdat ik in een burn-out terecht kwam. Dit kwam onder andere door toenmalig brandweer gerelateerde zaken, PTSS, mijn overmatige drankgebruik en het zelfdestructieve gedrag dat ik al jaren vertoonde. Bijna twee jaar heb ik thuis gezeten. Ik was mezelf volledig verloren en ten einde raad.
Mijn relatie stond op het spel, onze 2e was net geboren en ik was volledig ontspoord. Lichamelijk en mentaal helemaal op, zo erg dat ik zelfs op de trap heb gelegen en niet meer kon bewegen, tijdens het eten mijn bestek niet naar mijn mond kon krijgen, helemaal op! Ik moest hier wat aan doen door de weerstand op te zoeken en te werken aan mezelf.

De weg omhoog

Toen begon ik aan mijn eigen pad van herstel…:

Tijdens dit hersteltraject ben ik een mindfulness leven begonnen, toen heb ik ‘opnieuw’ leren mediteren.

Ik heb gesprekken gehad met een burn-out coach.

Ik ben de wondere wereld van de ademhalingstechnieken ingedoken en ben Pranayama Ademhalings instructeur geworden.

De Wim Hof methode kwam op mijn pad en sindsdien duik ik in koude baden en douche koud.

De natuur riep mij weer en ik ging weer naar buiten.

Het C.H.E.K. Institute kwam op mijn pad en ik volgde een opleiding tot holistisch lifestyle coach en kreeg de zin in het leven weer terug.

 

Ik voelde mijn lichaam weer en voelde me beter dan ik ooit had gedaan en de grootste overwinning voor mijzelf is dat ik ben gestopt met het gebruik van alcohol. Het was overwinning op overwinning en ik groeide als persoon.

 

Deze mooie ervaringen en de verworven kennis ben ik gaan delen met mijn vrienden en collega’s tijdens bijvoorbeeld ademsessies en koude baden. Mijn verhaal blijf ik delen zodat ik anderen ermee kan helpen en zelf bewust blijf van mijn eigen valkuilen, ook voor mij blijft het werken aan mezelf. Maar ik ben er weer, voor mijn vrouw, voor mijn kinderen en ook voor jullie. Dat ik mijn bedrijf ben gestart om dit te delen geeft mij weer extra energie.

Ik doe weer waar ik zin in heb en wat mij energie geeft in plaats van wat mij energie kost.

 

Het Holistische pad
Vanaf mijn puberjaren ben ik altijd al met sport bezig geweest en met name de laatste 15 jaar heb ik mij steeds meer verdiept in voeding, sport en beweging. Zelf ben ik 3,5 jaar veganist geweest vanwege gezondheid overtuigingen, maar kwam er op een gegeven moment achter dat ik tekort kwam met het sporten wat ik toen zo’n 4 keer per week deed. Ik heb er veel van geleerd en ervaren, maar bij mij werkte het gewoon niet. Toen ben ik mij verder gaan verdiepen en kwam op de holistische kijk op het leven.

Wat is holistisch dan?

Benader je gezondheid holistisch? Dan beperk je je niet alleen tot het kijken naar een specifieke klacht waar je last van hebt. Je kijkt naar jezelf als mens in z’n totaliteit. Want, volgens de holistische visie ben je een eenheid: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Dit betekent dat zowel je eet- en leefwijze evenals je emotionele gesteldheid plus ook erfelijke invloeden en externe omgevingsfactoren maken wie je bent en hoe je je voelt. Past alles als een puzzel perfect in elkaar? Dan ben je in harmonie. De energie stroomt vrij door je lijf. Je voelt je fit en vitaal. Je hebt geen lichamelijke en geestelijke klachten. Je zit gewoonweg goed in je vel.

Met deze kennis ben ik verder gaan werken en verkennen en zoals ik al zei, viel de hele puzzel in elkaar. Deze puzzel leg ik wel steeds opnieuw, want ik zal blijven groeien en ontwikkelen.

Met de kennis die ik heb opgedaan bij het C.H.E.K. Institute, wil ik jou dan ook graag helpen met het in elkaar leggen van jouw levens puzzel.

Ik ga jou helpen de balans en harmonie terug te vinden in jezelf en alles om je heen.

Door de 6 Fundamentele Principes

  1. Slapen
  2. Voeding
  3. Hydratatie
  4. Denken
  5. Ademen
  6. Bewegen

Om het holistisch te bekijken ben je dan fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel een eenheid.

 

Geen onmogelijke taak toch? Daarom ben ik geen ‘uitzondering op de regel’!

 

Mijn voorbeelden:

Troy Casey

“The Certified Health Nut”

Troy Casey, Certified Health Nut is een wereldberoemde levenscoach en genezer die de aarde heeft afgespeurd op zoek naar de krachtigste gezondheids- en genezingsmethoden.

Troy woonde en werkte zelfs meer dan 8 jaar met de inheemse stammen in het Amazone-regenwoud, niet alleen als genezer maar ook als medicijnjager, waarbij hij enkele van ’s werelds meest heilige planten gebruikte.

Troy heeft over de hele wereld lezingen gegeven en lesgegeven, hij verscheen in talloze televisieprogramma’s, nieuwsprogramma’s, internationale documentaires en in veel boeken over de hele wereld. Dit is te danken aan zijn vermogen om met succes het fysieke, mentale en emotionele evenwicht te herstellen bij cliënten die met alle andere systemen hebben gefaald.

Zijn visie op schone lucht, water, bodem en rechtvaardige systemen voor de hele mensheid tijdens zijn leven drijft zijn gepassioneerde werk voor persoonlijk en planetair welzijn. 

www.troycasey.com

 

Paul Chek

Chek Instituut

Paul Chek is een holistisch gezondheidstherapeut, een neuromusculair therapeut en een corrigerend en high-performance kinesioloog. Hij heeft een unieke benadering van gezondheid en opleiding ontwikkeld die denkbeelden uit elk van deze gebieden met elkaar verbindt. Al meer dan vijfentwintig jaar heeft hij de levens van talloze mensen van over de hele wereld veranderd. Door het behandelen van het lichaam als een geheel systeem en het vinden van de oorzaak van een probleem, is Paul succesvol geweest waar de traditionele benaderingen het consequent af hebben laten weten. Paul is de oprichter van het CHEK Instituut (Corrective Holistic Exercise Kinesiology), gevestigd in Californië, en het PPS Success Mastery Coaching Program.

www.chekinstitute.com

Michaël Bijker

Life Awerness Program

Michaël beoefent mind training en meditatie sinds de leeftijd van 14 en studeerde QiGong en Yoga sinds hij herstellende was van een ernstig auto-ongeluk. Door de krachtige methoden van QiGong en Yoga was hij in staat om herstellen van verwondingen. Sindsdien zet hij zich in om anderen te helpen deze prachtige technieken te leren die niet alleen gezondheid, focus en kracht zullen geven, maar ons ook doen beseffen wat we werkelijk zijn en wat onze ware roeping is.

Hij heeft de wereld rondgereisd om kennis op te doen voor zijn passie voor lichaams- en geestwerk, met name meditatie, yoga, Qi Gong en ademwerk. Zijn leringen hebben velen van over de hele wereld geholpen. Focussen op het trainen van lichaam en geest om elke persoon te helpen zijn ware aard en essentie te leren kennen en je geest te bevrijden. Hij geeft nu yoga, meditatie, ademwerk en mind training in Portugal.

www.yogalap.com

Tibor Olgers

Tibor.nl

Meer dan 10 jaar werkte ik als operationeel teamleider bij een speciale politie-eenheid waarbij ik over de hele wereld verantwoordelijk was voor de veiligheid van ernstig bedreigde getuigen, politici en de Koninklijke familie. In die hoedanigheid heb ik samengewerkt met speciale eenheden uit binnen- en buitenland.
De strategieën en principes waarmee dat soort eenheden duurzaam topprestaties leveren, zijn van onschatbare waarde voor ondernemers.
Veel ondernemers werken namelijk hard maar zonder plan, zonder accountability en zonder begeleiding.
Vakinhoudelijk zijn het experts. Op het gebied van het leiden van hun bedrijf doen ze maar wat.
Als je maar wat doet is de enige groeistrategie nóg harder werken.
Dit leidt tot onrust in de kop, een krakend lijf en relaties die onder druk komen te staan.
Tijdens onze business interventies krijgen deelnemers een concreet actieplan op maat, worden ze accountable gehouden tijdens de executie en worden ze begeleid door ervaren experts.
Dit brengt rust in de kop, ruimte in de agenda en cash op de bank.
Want een goed bedrijf, faciliteert een beter leven.
Voor de eigenaar, voor de medewerkers en voor de klanten.
10% van onze winst en 10% van mijn eigen inkomen gaat naar onze stichting 1Mens, waarbij we één mens tegelijk weer vol in het leven zetten.

www.tibor.nl

Wim Hof

“The Iceman”

Wim Hof traint zijn lichaam en geest in de harde natuur tijdens extreem koude omstandigheden. Onder deze omstandigheden wordt ademhaling en mindset effectiever om zo de extreme koude te kunnen trotseren. Deze toename in effectiviteit zorgt ervoor dat hij steeds dieper kan doordringen in zijn fysiologie. Door de jaren heen heeft hij zijn methode doorontwikkeld en geperfectioneerd door zijn lichaam en geest te onderzoeken en daarbij zijn eigen grenzen steeds weer te verleggen. Hij krijgt bekendheid door zijn spectaculaire stunts en al snel volgt de bijnaam: “The Iceman”.

www.wimhofmethod.com

Ezra Nahumury

Inease.nl

Ezra is mijn business partner met de producten die wij en ons team verkopen.

Ooit was hij een getalenteerde en opkomende profvoetballer. Tot zijn 13e was hij een supergelukkig, zelfverzekerd, charismatisch en avontuurlijk kind. Maar vanaf zijn 13e maakte hij vooral keuzes op basis van andermans dromen en verwachtingen. Op 20-jarige leeftijd was hij onverwacht vader geworden en tegelijkertijd betekende dit het einde van zijn droom om profvoetballer te worden.

Het bracht hem op een twaalf jaar durende reis vol rechtszaken rond het zien van zijn zoon, werken voor minimumlonen in fabrieken, magazijnen en callcenters, werkloosheidsuitkeringen, sergeant in het leger, veel giftige relaties, overmatig feesten, alcohol en drugsmisbruik.

Hij was ongelukkig, voelde zich nutteloos, vernederd en vol schaamte. Hij wist niet wie hij was en wat hij wilde in het leven. Hij was gestrest, angstig, gefrustreerd en verdrietig. Hij had last van een laag zelfbeeld, depressies, allergieën en spijsverteringsproblemen.

Eind 2011 bereikte hij een dieptepunt, maar het bleek zijn grootste geschenk. Hij besloot te stoppen met zijn slachtofferrol en te beginnen met het opbouwen van zijn gezondheid en zelfvertrouwen. Dit was het begin van zijn reis van zelfliefde, zelfgenezing en persoonlijke kracht. Hij richtte In Ease op en werd een holistische trainer- en levensstijlcoach, opgeleid door het Chek Institute van Paul Chek.

www.inease.nl